Turvetuotantoalueiden ennallistaminen: Kurkistus Tommin maastotyöpäivään

NEVALA-hankkeen suunnittelija Tommi Mäkinen viettää osan työpäivistään entisiä ja lopettamassa olevia turvetuotantoalueita kierrellen. Maastokäynnit ovat tärkeä osa jälkikäyttömuodon suunnittelua. Käynneillä selviää, millaiseen käyttöön alue soveltuu.

Tommi selvittämässä turvetuotantoalueen ennallistamismahdollisuuksia. Kuva: Tommi Mäkinen.

NEVALA-hanke maastokäyntien takana

NEVALA-hankkeessa edistetään turvetuotantoalueiden jälkikäytön ohjautumista kestäviin ratkaisuihin. Hankkeessa tuotetaan esiselvityksiä turvetuotantoalueiden jälkikäyttövaihtoehdoista maanomistajien suostumuksella. Esiselvityksissä painotetaan erityisesti alueen ennallistamismahdollisuuksia. Ennallistamisella tarkoitetaan ihmistoiminnan muokkaaman ekosysteemin palauttamista kohti luonnontilaa. Ennallistamistoimia voivat olla esimerkiksi kosteikon rakentaminen tai alueen vettäminen.

Tommin päivä kuluu nopeasti turvetuotantoalueella

Ennen maastopäivää Tommi tutustuu kohteeseen paikkatiedon avulla. Tämän pohjalta hän laatii kartan, johon merkitään tarkastuskohdat, kuten valuma-alueen purkupisteet, tierummut ja tärkeimpien ojien virtaussuunnat. Lisäksi Tommi tarkistaa maastonmuodot korkeusmallin avulla, sillä sen avulla saa selvitettyä alueen alavimmat kohdat eli potentiaalisimmat kosteikkopaikat.

Turvetuotantoalueilla on usein alavampia alueita, jotka soveltuvat hyvin kosteikon paikaksi. Kuva: Tommi Mäkinen.

Tommilla on mukana maastossa kartta, maastotarkastuslomake, turverassi ja GNSS-mittalaite.  Ensimmäisenä hän kuitenkin tarkistaa silmämääräisesti alueen yleisilmeen, kuten kasvipeitteisyyden ja vesitilanteen. Yleisilmeen avulla voi arvioida alueen uutta käyttötarkoitusta. Kohde voi sopia esimerkiksi kosteikoksi, metsitykseen, tulvaniityksi tai usean käyttötarkoituksen yhdistelmäksi. 

Alueella liikkuessaan Tommi paikantaa karttaan merkityt ojat, virtaussuunnat ja mahdolliset muut rakenteet sekä kirjaa ylös uudet havainnot. Hän tekee korkeustarkistuksia eri puolilta aluetta varmistaakseen maaston kaltevuudet ja veden virtaussuunnat. Tommi selvittää myös turpeen paksuuden, sillä se vaikuttaa muun muassa alueen vettämismahdollisuuksiin. Huokoinen ja paksu turvekerros sitoo itseensä runsaammin vettä kuin tiivis ja ohut turvekerros.

Turverassilla saadaan helposti ja nopeasti selvitettyä jäljellä olevan turpeen paksuus. Kuva: Tommi Mäkinen.

Maastokäynnillä on usein mukana maanomistaja tai hänen edustajansa. Keskustelut maanomistajan kanssa ovat tärkeitä, jotta suunnittelussa osataan huomioida maanomistajan toiveet ja tavoitteet. Lisäksi Tommi voi saada kohteesta sellaista tietoa, mitä ei ole saatavilla muualta.  Laajemmilla kohteilla Tommi käy vielä toisen kerran yksin suorittamassa mittauksia.

Maastotyöt ovat Tommille mieluisia. Ne tarjoavat vaihtelua paikkatiedon ja vesistömallinnusten oheen, vaikka välillä päivät venyvät pitkiksi ja maastossa liikkuminen osoittautuu haastavaksi esimerkiksi tiheiden pensaikoiden ja veden vuoksi. Tommin mielestä maastopäivissä parasta on kohteiden erilaisuus ja päivien rauhallisuus. Maastossa saa viettää aikaa ilman taustahälyä ja jatkuvia keskusteluilmoituksia, mikä eroaa merkittävästi toimistopäivistä Tampereen keskustassa.

Paikkatietoaineistoista ja maastotyön tuloksista kootaan esiselvitys

Maastotöiden jälkeen Tommi työstää alueesta esiselvityksen, jossa hyödynnetään sekä paikkatietoaineistoja että maastokäyntien havaintoja ja mittauksia. Esiselvitys tarjoaa muun muassa tietoa alueen historiasta, sen ominaispiirteistä, vesitaloudesta ja ennallistamismahdollisuuksista sekä arvion toteutuskustannuksista ja rahoitusmahdollisuuksista. Esiselvitys toimii hyvänä pohjana toteutushankkeen suunnittelussa.


GNSS-mittauksella saadaan tarkkaa tietoa alueen korkeuksista ja maastonmuodoista. Kuva: Tommi Mäkinen.

NEVALA-hankkeessa voidaan esiselvitysten lisäksi tukea uusien JTF-rahoitteisten ennallistamishankkeiden suunnittelua. Tavoitteena on, että osa ennallistamistoimista saadaan vietyä selvityksistä toteutukseen. JTF-rahasto tukee turvetuotannosta poistuvien soiden ennallistamista ja turvetuotannon kuormittamien vesistöjen kunnostuksia. Hankkeisiin voidaan myöntää tukea enintään 80 prosenttia hankkeen hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Rahoitusta voivat hakea muun muassa yritykset, yhdistykset, kunnat, osuuskunnat, yhteismetsät ja säätiöt.

Kiinnostuitko ennallistamisesta? Ota yhteyttä – ensi vuoden kohteita valitaan parhaillaan

Tommin tämän vuoden maastokausi on jo täyteen varattu, mutta vuodelle 2025 sovitaan parhaillaan esiselvityskohteita. Jos haluat selvittää turvetuotantoalueesi ennallistamismahdollisuuksia tai olet kiinnostunut ennallistamishankkeiden vetämisestä, niin ota yhteyttä hyvissä ajoin Tommiin tai NEVALA-hankkeen projektipäälliköihin.

Elli Peltovirta, projektipäällikkö (Satakunta):
elli.peltovirta@ely-keskus.fi, 0295 024 181

Eeva-Maria Suontakanen, projektipäällikkö (Keski-Suomi ja Pirkanmaa):
 eeva-maria.suontakanen@ely-keskus.fi, 0295 024 344

Tommi Mäkinen, suunnittelija:
tommi.o.makinen@ely-keskus.fi, 0295 024 315





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?