Keski-​Suomesta vetovoimainen kasvun ja innovaatioiden keskus

Kuvassa hymyilevä nainen. Teksti: "Vain yhdessä tekemällä olemme osiemme summaa enemmän, ja sitä tarvitsemme, jotta voimme tehdä visiosta totta ja luoda Keski-Suomesta vuoteen 2035 mennessä vetovoimaisen, kansainvälisesti tunnetun innovaatioiden ja kasvun keskuksen.


Olemme kekseliästä kansaa ja ideoita syntyy. Valitettavan usein monet keksinnöt ja ideat jäävät pöytälaatikkoon. Entä jos myisit keksintösi lisenssin? Siitä luotaisiin yritystoimintaa ja työtä – ja sinä saisit tuloja.

Teemme arjessa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, vaikka emme ehkä ymmärrä sitä tekevämmekään.

Suurin osa yrityksistä kehittää liiketoimintaa, palveluita, tuotantoa ja teknologiaa, luo uusia ideoita ja innovaatiota ja tekee tuotekehitystä. Tutkimus toimii samoin: se ennakoi, luo uutta osaamista, uusia innovaatioita tai soveltaa osaamista kehittämiseen ja uuden luomiseen. Teemme arjessa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI), vaikka emme ehkä ymmärrä sitä tekevämmekään.

Hallitus on asettanut valtakunnalliseksi tavoitteeksi kasvattaa TKI-panostusta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Nyt luku on Keski-Suomessa 2,7 prosenttia. Euroissa tämä tarkoittaa 150 miljoonan euron TKI-lisäpanostusta joka vuosi. Vaikka kaikkialta muualta karsitaan, TKI-työhön on enemmän rahaa kuin koskaan aiemmin. TKI-työtä tekeville yrityksille on tarjolla myös verohelpotusta.

Keski-Suomessa tehdään vahvaa TKI-työtä korkeakouluissa, tutkimus- ja oppilaitoksissa. Ne auttavat myös yrityksiä: on selvityksiä, testaamista, tutkimusta, opinnäytetöitä, hackathoneja ja niin edelleen. Lisäksi monet yritykset tekevät aktiivisesti omaa kehittämistyötä.

Keski-Suomen lähes sadan jäsenen TKI-verkosto on yhteistyössä luonut Keski-Suomen TKI-strategian. TKI-verkosto ei kuitenkaan ole vain strateginen toimija, vaan se tekee myös konkreettista työtä. Sitä ovat muun muassa yritysten aktivoiminen, vaikuttavien hankkeiden, kansallisen ja kansainvälisen rahoituksen saaminen maakuntaan sekä IPR-osaamisen vahvistaminen.

Vain yhdessä tekemällä olemme osiemme summaa enemmän, ja sitä tarvitsemme, jotta voimme tehdä visiosta totta ja luoda Keski-Suomesta vuoteen 2035 mennessä vetovoimaisen, kansainvälisesti tunnetun innovaatioiden ja kasvun keskuksen.

Erityisesti pieniä yrityksiä on saatava mukaan TKI-ponnisteluihin.


Keski-Suomi on kansainvälisesti tunnettu muun muassa kuituteknologiaosaamisestaan ja muusta metsäbiotalouden vahvasta TKI-työstä. Tämänkin äärelle tarvitsemme vahvaa yrityslähtöistä tutkimusyhteistyötä. Erityisesti pieniä yrityksiä on saatava mukaan TKI-ponnisteluihin. Yritysten tarpeiden haravoinnissa yritysneuvojilla on keskeinen rooli.

Nyt uutena palvelunamme yrityksille on tarjolla TKI-pöytä, jonka ääressä istuvat eri oppilaitosten ja korkeakoulujen edustajat. Sieltä saa vinkkejä, miten voi viedä kehittämisideoita eteenpäin. Yrittäjä, pöytä on katettu – tervetuloa!

Päivi Hamarus
Johtava asiantuntija
Keski-Suomen ELY-keskus

Kirjoitus on ensimmäisen kerran julkaistu 3.6.2024 Keskisuomalaisen Yritykset ja työelämä -sivulla Vierailija-osiossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?