Keski-Suomesta vetovoimainen kasvun ja innovaatioiden keskus
Olemme kekseliästä kansaa ja ideoita syntyy. Valitettavan usein monet keksinnöt ja ideat jäävät pöytälaatikkoon. Entä jos myisit keksintösi lisenssin? Siitä luotaisiin yritystoimintaa ja työtä – ja sinä saisit tuloja.
Teemme arjessa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa, vaikka emme ehkä ymmärrä sitä tekevämmekään.
Suurin osa yrityksistä kehittää liiketoimintaa, palveluita, tuotantoa ja teknologiaa, luo uusia ideoita ja innovaatiota ja tekee tuotekehitystä. Tutkimus toimii samoin: se ennakoi, luo uutta osaamista, uusia innovaatioita tai soveltaa osaamista kehittämiseen ja uuden luomiseen. Teemme arjessa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI), vaikka emme ehkä ymmärrä sitä tekevämmekään.
Hallitus on asettanut valtakunnalliseksi tavoitteeksi kasvattaa TKI-panostusta neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Nyt luku on Keski-Suomessa 2,7 prosenttia. Euroissa tämä tarkoittaa 150 miljoonan euron TKI-lisäpanostusta joka vuosi. Vaikka kaikkialta muualta karsitaan, TKI-työhön on enemmän rahaa kuin koskaan aiemmin. TKI-työtä tekeville yrityksille on tarjolla myös verohelpotusta.
Keski-Suomessa tehdään vahvaa TKI-työtä korkeakouluissa, tutkimus- ja oppilaitoksissa. Ne auttavat myös yrityksiä: on selvityksiä, testaamista, tutkimusta, opinnäytetöitä, hackathoneja ja niin edelleen. Lisäksi monet yritykset tekevät aktiivisesti omaa kehittämistyötä.
Keski-Suomen lähes sadan jäsenen TKI-verkosto on yhteistyössä luonut Keski-Suomen TKI-strategian. TKI-verkosto ei kuitenkaan ole vain strateginen toimija, vaan se tekee myös konkreettista työtä. Sitä ovat muun muassa yritysten aktivoiminen, vaikuttavien hankkeiden, kansallisen ja kansainvälisen rahoituksen saaminen maakuntaan sekä IPR-osaamisen vahvistaminen.
Vain yhdessä tekemällä olemme osiemme summaa enemmän, ja sitä tarvitsemme, jotta voimme tehdä visiosta totta ja luoda Keski-Suomesta vuoteen 2035 mennessä vetovoimaisen, kansainvälisesti tunnetun innovaatioiden ja kasvun keskuksen.
Erityisesti pieniä yrityksiä on saatava mukaan TKI-ponnisteluihin.
Keski-Suomi on kansainvälisesti tunnettu muun muassa kuituteknologiaosaamisestaan ja muusta metsäbiotalouden vahvasta TKI-työstä. Tämänkin äärelle tarvitsemme vahvaa yrityslähtöistä tutkimusyhteistyötä. Erityisesti pieniä yrityksiä on saatava mukaan TKI-ponnisteluihin. Yritysten tarpeiden haravoinnissa yritysneuvojilla on keskeinen rooli.
Nyt uutena palvelunamme yrityksille on tarjolla TKI-pöytä, jonka ääressä istuvat eri oppilaitosten ja korkeakoulujen edustajat. Sieltä saa vinkkejä, miten voi viedä kehittämisideoita eteenpäin. Yrittäjä, pöytä on katettu – tervetuloa!
Kommentit
Lähetä kommentti