Osaajan muotoinen palikka

Kolmion muotoinen palikka kolmion muotoiseen reikään. Tähden muotoinen palikka tähden muotoiseen reikään. Olisipa rekrytointi yhtä helppoa kuin palikkalaatikon reikien täyttäminen iloisen värisillä, erimuotoisilla puupalikoilla.

Todellisuudessa harva työntekijä täyttää uuden tehtävänsä raamit prikulleen heti ensimmäisestä päivästä lukien. Paitsi että työntekijä kasvaa täyttämään kenties isotkin saappaat, myös työnantajalta vaaditaan usein vähintään pientä hienosäätöä. Palikkaa kasvatetaan ja kulmia pyöristetään, laatikon reiän reunoja viilataan ja muotoillaan. Aikaa kuluu ennen kuin puupalikan ja palikkalaatikon reunat myötäilevät toisiaan.

Vai olisiko jopa niin, että parhaat osaajat tuottavat lisäarvoa työnantajalleen niin, että molemmat kukoistavat? Rekrytointivaiheessa kyse on molemminpuolisen potentiaalin havaitsemisesta, ja aikanaan tuo potentiaali lunastetaan. Parhaassa tapauksessa palikka ja laatikko ovat yhdessä enemmän kuin osiensa summa.

Helmikuun alussa Aalto2-museokeskukseen kokoontui yli satapäinen yleisö pohtimaan keskisuomalaisten yritysten mahdollisuuksia Yhdysvaltain markkinoilla. Edustustojen päälliköiden puheenvuoroissa korostuivat suuressa maailmassa vallitseva menestyksen kulttuuri sekä tarinoiden ja tunteisiin vetoamisen olennainen merkitys myynnille. Ominaisuuksia, jotka eivät perinteisesti ole suurimpia vahvuuksiamme täällä Pohjantähden alla.

Sen sijaan natiivi amerikkalainen on saanut ymmärryksen näistä jo äidinmaidossa. Hän tuntee takalistossaan, mikä kotopuolessa toimii ja mikä ei. Lisäksi hänen laajoista verkostoistaan saattaa löytyä juuri se kaivattu yhteistyökumppani, jonka kanssa bisnes rokkaa ja rollaa.

Joten voisiko olla, että rekrytoimalla ulkomaalaistaustaisen yritys paitsi täyttää mahdollisen osaajatarpeen, myös kasvattaa kulttuurien ymmärrystään ja mahdollisuuksiaan suhteessa potentiaaliseen markkinaan? Tällöin osaajan muotoinen palikka ei pelkästään täytä tehtävän muotoista aukkoa, vaan jotain paljon enemmän. Se luo kasvua.

Tässä vaiheessa takataskusta yleensä kaivetaan kaikkien tekosyiden pöhöttynyt kummisetä: ylimitoitettu ja epärealistinen kielitaitovaatimus. Joko kansainväliseltä osaajalta edellytetään perusteetta äidinkielen tasoista suomea tai oman työyhteisön kielitaito aliarvioidaan.

Uuden työntekijän täytyy joka tapauksessa oppia jotain uutta, oli se sitten työnantajan käyttämä entuudestaan vieras työkalu tai järjestelmä tai ihan vain ”talon tavat”. Kielitaito ei lopulta ole näitä kummempi särmä hiottavaksi, eikä sen taakse piiloutuminen ole perusteltua.

Kehittyvälläkin kielitaidolla pääsee alkuun, ja matkan varrella opitaan lisää. Apua tarjoaa muun muassa valtion osin maksama räätälöitävä Työpaikkasuomi-koulutus. Olennaista on valita osaajista potentiaalisin, joka kasvutahtoisen yrityksen näkökulmasta voi hyvinkin todennäköisesti olla ulkomaalaistaustainen.

Maahanmuuttaneen rekrytointi ei ole nollasummapeli. Kansainväliset osaajat generoivat kasvua. Ja heitä löytyy jopa maakuntarajojen sisäpuolelta.


Taneli Minkkinen,
Erikoissuunnittelija
Keski-Suomen ELY-keskus


Kirjoitus on ensimmäisen kerran julkaistu 11.3.2024 Keskisuomalaisen Yritykset ja työelämä -sivulla Vierailija-osiossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?