Työnantajat ovat löytäneet RekryKoulutuksen

Vuosi 2022 oli ennätyksellinen niin RekryKoulutusten määrässä kuin rahoituksen määrässä.

Työnantajat ovat löytäneet RekryKoulutuksen itselleen yhtenä hyvänä vaihtoehtona uusien työntekijöiden rekrytoinneissa tämänhetkisessä työmarkkinatilanteessa. Ilahduttavaa on, että useat työnantajat ovat ottaneet RekryKoulutuksen työvälineeksi omaan henkilöstöohjelmaansa yhtenä rekrytoinnin työkaluna. RekryKoulutuksissa voivat olla mukana myös henkilöstövuokrausyritykset rekrytointikumppanina, toteaa koulutusasiantuntija Minna Haapala.

RekryKoulutus lukuina

Vuoden 2022 aikana Keski-Suomen TE-toimistossa haussa oli yhteensä 46 RekryKoulutusta useilla eri ammattialoilla, kuten ohjelmointi-, myynti- ja markkinointi- sekä metalli- ja puhtauspalvelualoilla. Koulutuksissa koulutettiin tulevia työntekijöitä useisiin eri tasoisiin työtehtäviin tuottavasta työstä asiantuntijatasolle. Vuonna 2022 Keski-Suomen ELY-keskus rahoitti RekryKoulutuksia lähes miljoonalla eurolla. Kasvua vuoteen 2021 verrattuna oli lähes 50 % ja vuoden 2022 taso ylitti myös koronaa edeltävän vuositason. 

Keski-Suomen ELY-keskuksessa käsiteltiin 173 koulutusesitystä, jotka tulivat noin 150 rekrytoivalta työnantajalta. Työnantajia oli mukana isoista pörssiyhtiöistä, kaupungeista ja kunnista, pieniin mikroyrityksiin ja rekrytoitavien määrät vaihtelivat 1–20 koulutettavaan eri koulutuksissa. RekryKoulutuksiin vuonna 2022 oli 1814 hakijaa, joista työnantajat ja TE-toimisto yhdessä valitsivat 243 koulutettavaa. 

Avoimiin työpaikkoihin saapuu enää vähän työhakemuksia, niin RekryKoulutusten hakijamäärät ovat yllättäneet positiivisesti useat työnantajat. RekryKoulutuksiin hakijat jättävät hakemuksensa TE-toimiston kautta. TE-toimiston yritysasiantuntijat ja mahdollisesti myös kouluttajat ovat työnantajien tukena hakemusten käsittelyssä, haastateltavien valinnassa ja haastatteluissa. Myös haastattelujen aikataulutus ja haastattelukutsujen lähettäminen hoidetaan työnantajien puolesta. 

Ketkä sitten hakevat RekryKoulutuksiin? 

Koulutuksiin hakeutuu kaikenikäisiä oman osaamisensa kehittämisestä motivoituneita hakijoita. Hakijat voivat olla omaa osaamistaan syventäviä tai alanvaihdosta kiinnostuneita hakijoita, joilla on jo kokemusta työelämästä kuin myös vastavalmistuneita. Työnantajien tarpeiden ja toiveiden mukaan määritellään hakijoiden profiilit kuhunkin työtehtävään. Koulutustaustaltaan hakijat vaihtelevat peruskoulun käyneistä korkeakoulututkinnon suorittaneisiin. Hakijoiden määrää on lisännyt myös mm. oppisopimuskoulutusmahdollisuuden tarjoaminen RekryKoulutuksen jälkeen. 

RekryKoulutuksen kysyntä on jatkunut vilkkaana myös kevään 2023 aikana. 

Koulutusasiantuntija
Minna Haapala

 

 

 

 

 

RekryKoulutus on työelämälähtöistä lyhytkestoista ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta, johon sisältyy sekä tietopuolista opetusta että ohjattua työssäoppimista. RekryKoulutusta voivat hyödyntää työnantajat, jotka eivät löydä osaavaa työvoimaa vapailta markkinoilta. RekryKoulutus räätälöidään yhdessä työnantajan toivoman kouluttajan kanssa kunkin työnantajan tarpeisiin ja antaa koulutettaville ammatillista osaamista työtehtävään työnantajan tarpeen mukaan. ELY-keskus maksaa koulutuksen kustannuksista 70 % ja työnantaja 30 % (ilman alv:a). RekryKoulutuksiin koulutettavat voivat hakea TE-toimiston kautta ja koulutuksiin voivat hakea työttömät ja työttömyysuhan alaiset TE-toimiston asiakkaat.

https://www.ely-keskus.fi/yhteishankintakoulutus

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

ELY-keskus valvoo, kun maaperää pitää puhdistaa