Vihreä siirtymä on välttämätön mahdollisuus

Kaunis maisema, jossa näkyy metsää ja järveä
Kuva: Saara Sonninen


Yhdysvaltalainen tutkimuslaitos Global Footprint Network laskee vuosittain maailman ylikulutuspäivän eli sen päivän vuodessa, kun olemme ihmiskuntana kuluttaneet luonnonvarat, joiden tulisi riittää koko vuodeksi. Päivä on viime vuosina osunut elokuun alkuun – loppuvuosi siis käytetään luonnonvaroja velaksi. Tällä velalla on korkeat korot, ja kustannukset tuleville sukupolville ovat valtavat. Vihreän siirtymän välttämättömyyttä perustelee melko tehokkaasti se, ettei maapallo pysy mukana nykymenossamme.

Vihreä siirtymä on paitsi välttämätön muutos kohti kestävää taloutta, myös suuri mahdollisuus. Kun talouskasvu ei enää perustu luonnonvarojen ylikulutukseen sekä fossiilisiin polttoaineisiin, vahvistamme Suomen taloutta pitkäjänteisesti.

Vihreän siirtymän välttämättömyyttä perustelee melko tehokkaasti se, ettei maapallo pysy mukana nykymenossamme.

Vihreä siirtymä tuo uusia työpaikkoja ja kasvumahdollisuuksia mm. uusiutuvan energian ja kiertotalouden aloille. Suomen kilpailukyky globaalissa markkinassa paranee – kotimaassa tuotetulle, puhtaalle energialle on käyttöä ja vähäpäästöisille ratkaisuille kysyntää maailmalla. Vahvistamme myös kokonaisturvallisuutta, sillä vihreä siirtymä auttaa meitä irrottautumaan fossiilisten polttoaineiden mukanaan tuomista riippuvuuksista ja lisää samalla huoltovarmuutta.

Mutta palataanpas vielä hetkeksi siihen, mikä on kestävää vihreän siirtymän kontekstissa. Kestävä talous perustuu vähähiilisiin ratkaisuihin sekä kiertotalouteen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Pelkästään nämä eivät kuitenkaan riitä, vaan rinnalle tarvitaan oikeudenmukaisuutta. Kenenkään ei tulisi kokea kohtuutonta haittaa maailman muuttuessa.

ELY-keskus edistää vihreää siirtymää monin tavoin

Asialla olisi lisäksi jonkin verran kiire. Miten onnistumme vaikuttamaan ratkaisevasti sekä talouteen, luontoon että siihen, millaisessa maailmassa tulevat sukupolvet elävät? Me ELY-keskuksessa edistämme osaltamme vihreää siirtymää mm. pyrkimällä sujuvoittamaan hankkeiden käsittelyä ja neuvomalla yrityksiä. Monissa tapauksissa investointien toteutuminen vaatii esimerkiksi ympäristö- ja/tai vesitalouslupaa, paikoin kaavamuutoksia. ELY-keskuksen asiantuntijoihin kannattaakin olla yhteydessä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa lupatarpeiden kartoittamiseksi. ELY-keskuksesta on saatavilla myös monenlaista rahoitusta vihreän siirtymän hankkeisiin.

Vihreä siirtymä on vaativa harjoitus, joka ei tapahdu itsestään. Se vaatii toteutuakseen investointeja ja rahoitusta, tarkoituksenmukaista sääntelyä, osaamisen kehittämistä sekä ennen kaikkea saumatonta yhteistyötä.


Sitaattinostokuva, jossa esiintyy Mika Oraluoma


Kirjoittaja Mika Oraluoma toimii Keski-Suomen ELY-keskuksessa ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana. Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Keskisuomalaisessa 9.9.2024.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?