Joululahjaksi fossiilivapaa tulevaisuus

Dubaissa järjestettiin marras-joulukuussa 28. vuosittainen YK:n ilmastokokous. Kokouksen päätöstekstiin kirjattiin kovan väännön jälkeen, että maita kehotetaan siirtymään pois fossiilisista polttoaineista meneillään olevan kriittisen vuosikymmenen aikana. COP28:n lopputulos oli samaan aikaan sekä voitto, että pettymys. Toisaalta päätösteksti tunnistaa ensimmäistä kertaa fossiiliset polttoaineet ilmastonmuutoksen pääasialliseksi syyksi ja kehottaa luopumaan niiden käytöstä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Toisaalta tekstistä toivottiin ja odotettiin sitovampaa sekä kattavampaa. Tarkemmat askeleet fossiilivapaaseen tulevaisuuteen jäivät määrittelemättä. Kuitenkin ilmastokokouksen tuloksen voi nähdä työvoittona fossiiliteollisuuden vuosikymmeniä kestänyttä tehokasta lobbausta vastaan. 

COP28 kokousta lähestyttiin mediassa useaan otteeseen saatesanoilla ”lähes kaikki tavoitteet ovat saavuttamatta”.  Tämän vuotinen ilmastokokous olikin myös Pariisin sopimuksen ensimmäinen viisivuotistarkastelu. Kaikki maailman maat ovat jäljessä yhteisestä tavoitteestamme pysäyttää lämpeneminen 1,5 asteeseen, eikä vuosia linjan korjaamiseksi ole jäljellä kovin montaa. Tämän vuotisen kokouksen järjestäminen Dubaissa herätti kritiikkiä ja kokouksen puheenjohtajana toimineen sheikki Al Jaberin kommentit ovat syystä herättäneet närkästystä. En tiedä oliko kuitenkin lopputuloksen kannalta olennaista, että juuri hän sai nuijia päätöksen voimaan. Toisaalta pian sopimuksen jälkeen kuulimme, että hänen johtamansa öljy-yhtiö aikoo jatkaa ennätysmäisiä investointeja fossiilisten polttoaineiden tuotantoon (linkki). Tätä hän perustelee kysynnällä. Jäänee siis muiden huolehdittavaksi, että kysyntää ei jatkossa ole.  

Vaikka sopimus ei kaikkien osapuolien osalta vaikuttakaan vilpittömältä, on onneksi tahoja, jotka ottavat sen tosissaan. EU:n ilmasto- ja energiapolitiikan, sekä Suomen valtion hiilineutraalisuustavoitteiden kanssa päätös sopii yhteen. Toivon että meidän päättäjämme eivät allekirjoittaneet tätä sopimusta sormet ristissä, vaan korjaamme nyt ilmastopolitiikkamme kurssia, ja teemme vaadittavat parannukset kriittisillä sektoreilla ja pääsemme näin omiin tavoitteisiimme.  

Fossiilivapaa tulevaisuus vaatii radikaalia kykyä uudistua. Meidän on kuviteltava yhteiskunta ilman fossiilisia polttoaineita, ja oltava avoimia sille, että tulevaisuus voi näyttää hyvin erilaiselta kuin nykymaailma. Esimerkiksi hallinnon resursseja voi olla tarpeen jakaa uudestaan ja kohdentaa kestävästi. Omaa mielikuvitustaan voi lämmitellä esimerkiksi kestävyyspaneelin kuuden ministeriön mallilla (linkki). Malli on toki ylätasoinen ja esimerkiksi planeettaministeriö kuulostaa melko suureelliselta. Kuuden ministeriön malli ansaitsee kuitenkin kiitosta uskaliaisuudesta esitellä uutta. Uudistus kuin uudistus on rakennettava vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin ja siihen kuuden ministeriön mallissa on pyritty.  

Uudistuksia tulemme kohtaamaan myös arki- ja työelämässä, kun elämän osa-alueet syömisestä liikkumiseen ja pukeutumisesta datan käyttöön muuttuvat kestäviksi ja fossiilivapaiksi. Elinkeinoelämä uudistuu talouden siirtyessä lineaaritaloudesta kiertotalouteen, jonka rinnalle otamme mukaan kohtuutalouden. Kohtuutalouden tavoitteena on vähentää kulutusta siten, että se mahtuu rajallisen planeetan reunaehtojen sisään. Kohtuutalouteen ja siihen liittyviin suosituksiin voi tutustua tästä Jyväskylän Yliopiston Wisdom Letters 2/2023 -julkaisusta (linkki). Kohtuutalous voi tuntua radikaalilta, mutta sitäkin kannattaa lähestyä uteliaasti. Jos olet tutustunut donitsitalouteen, on tässä paljon samaa. 

Dubain kokouksen lopputeksti on keskeneräisyydessäänkin huomattava viesti maailman muutoksesta. Meidän on omalta osaltamme käytävä läpi, mitä se tarkoittaa meidän toimintamme kannalta. ELY-keskukset ovat yksi osa kestävyysmurroksen toimeenpanoa ja monissa tehtävissämme teemme sitä hyvin käytännöllisellä tasolla. Lisäksi toimimme alueillamme kehittävissä rooleissa ja näytämme suuntaa kestävään tulevaisuuteen alueen muille toimijoille. Tältä vuodelta urakka alkaa olla paketissa, mutta ensi vuonna on syytä nostaa yhä voimakkaammin kaikkien virkahenkilöiden ajatteluun se, miten kukin voi omassa työssään luoda tietä kohti kestävää ja fossiilivapaata tulevaisuutta.  

Mukavaa joulun aikaa ja innokasta kestävän tulevaisuuden vuotta 2024!


Emma Thitz
Ilmasto- ja kiertotalousasiantuntija
Keski-Suomen ELY-keskus

 

Lähteet: 

https://valtioneuvosto.fi/-/1410903/dubain-ilmastokokouksessa-sopu-fossiilisista-polttoaineista-irtaantumisesta 
https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/15/fossil-fuels-how-a-huge-gamble-sealed-cop28-deal  
https://www.theguardian.com/environment/2023/dec/15/cop28-president-sultan-al-jaber-says-his-firm-will-keep-investing-in-oil
https://www.kestavyyspaneeli.fi/blog_post/kuuden-ministerion-malli-pelastaisi-kestavyysmurroksen/  
https://www.jyu.fi/sites/default/files/2023-12/wisdom_letters_2023-2_valmis_web.pdf  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?