Ilmastoteemat ovat osa kaikkien virkatyötä

Hikoiletko konttorilla syyskuussa? Tulviiko kerrostalon kellariin? Miten voisimme yhdessä varautua muuttuviin olosuhteisiin esimerkiksi liikennejärjestelmäsuunnittelussa, maa- ja metsätaloudessa ja yhdyskuntarakenteen kehittämisessä?  

ELY-keskusten valtakunnallinen ilmastoyksikkö vieraili Jyväskylässä 5.9.
Kuvat: Saara Sonninen/Keski-Suomen ELY-keskus

Aktiivisella yhteistyöllä pääsemme pitkälle. Sopeutumisen huomioimiseen kunkin virkatyössä tarjoamme apua myös ELY-keskusten valtakunnallisessa ilmastoyksikössä.

Tänä vuonna valtakunnallinen ilmastoyksikkö on kiertänyt ympäri Suomea ja vieraillut alueellisissa ELY-keskuksissa. Työnsarkaamme ovat erityisesti maa- ja metsätalouden ilmastokysymykset sekä ilmastonmuutokseen sopeutuminen. ELYjen vieraana olemme saaneet tutustua elyläisiin, maakuntien ja kuntien toimijoihin sekä monipuolisesti ilmastotyötä tekeviin muihin sidosryhmiin. Yhdessä olemme porautuneet polttaviin ilmastokysymyksiin turvemaista metsien hiilinieluihin ja lisääntyvistä tulvista suomalaisen maatalouden sopeutumiseen lämpenevään ilmastoon. Motivan fasilitoimissa työpajoissa on pohdittu alueellisen ilmastoyhteistyön mahdollistajia ja mahdollisia lukkoja. Miten voisimme vaihtaa vielä paremmin tietoa keskenämme? Miksi jotkin asiat jumittavat? Keneltä voisin saada asiantuntevaa apua ja tukea?

"Ilmastotyö on tärkeimmillään yhteistyötä ja ihmisten välistä vuorovaikutusta."

Ilmastotyötä on tehty ELY-keskuksissa jo pitkään. Keski-Suomen ELY-keskuksessa on osallistuttu esimerkiksi maakunnallisen hiilineutraaliuden tiekartan laatimiseen, kuntien ilmastotyön edistämiseen ja tuotu ilmastotyö osaksi kaikkien virkatyötä.

Ilmastotyö on tärkeimmiltään yhteistyötä ja ihmisten välistä vuorovaikutusta. Jokainen voi vaikuttaa omalla tavallaan omassa tehtävässään: vinkata maanviljelijää saatavilla olevasta ilmastorahoituksesta, kysyä ilmastovaikutusten arvioinnista puhtaan siirtymän hankkeissa tai kutsua kokoon ihmisiä oppimaan, minkälaisia vaikutuksia lisääntyvillä rankkasateilla on hulevesitulviin ja kuinka pk-yritysten olisi hyvä huomioida ilmastonmuutos omassa toiminnassaan. Ilmastokysymykset kuuluvat jokaisen salkkuun – näin sanoo myös ilmastolaki.

"Monet yhteystiedot on vaihdettu ja jatkotapaamisten siemenet istutettu. On koettu arvokkaaksi, että ELY on ollut kutsujana yhteisen pöydän ääreen."

Alueelliset sidosryhmät kannattaa ottaa tähän aktiiviseen vuorovaikutukseen ja tietojen vaihtoon tiivisti mukaan. Myös ne, jotka eivät aina saa automaattisesti kutsua kaikkiin palavereihin.  Ilahduttavaa kiertueella on ollut se, että Teams-maratonien aikakautena ihmiset ovat innostuneet mahdollisuudesta tavata kasvokkain vanhoja ja uusia tuttuja. Monet yhteystiedot on vaihdettu ja jatkotapaamisten siemenet istutettu. On koettu arvokkaaksi, että ELY on ollut kutsujana yhteisen pöydän ääreen. 

Syyskuun alussa kiertue saapui Jyväskylään, jossa tapasimme resurssiviisaan maankäytön teeman äärellä. Tilaisuudessa keskusteltiin maankäyttösektorin sopeutumistoimenpiteistä ja kuultiin kiinnostavia hanke-esittelyitä suometsiin liittyen. Paikalla oli myös alueellisia sidosryhmiä ja keskustelua käytiin vilkkaasti osallistujien kesken. Kiitos Emmalle ja Sonjalle tilaisuuden järjestelemisestä ja koko Keski-Suomen ELY-keskuksen väelle lämpimästä vastaanotosta!

"Ilmastoyksikkö haluaa tukea ilmastotyötä kaikkialla Suomessa."

Ilmastoyksikönkin työn ytimessä on toimiva yhteistyö alueiden toimijoiden kanssa. Ilmastoyksikkö haluaa tukea ilmastotyötä kaikkialla Suomessa. Vetovastuullamme on useita verkostoja, joihin kannattaa liittyä mukaan. Tulemme mielellämme pitämään puheenvuoroja, koulutamme ja järjestämme tilaisuuksia, johon kaikki ovat tervetulleita. Keski-Suomen ELY-keskuksen kanssa on jo laitettu vireille ilmastonmuutokseen sopeutumisen koulutus. Olemme mukana myös monen alueellisen hankkeen ohjausryhmässä.

Ota seurantaan ilmastoyksikön nettisivut, joiden kautta pääset tutustumaan työhön paremmin ja ilmoittautumaan järjestämiimme tapahtumiin: https://www.ely-keskus.fi/web/ilmastoyksikko 
 
Toivotamme mukavaa syksyn alkua ja onnistunutta tulvanhallintaa myös omien työtehtävien osalta! Ollaan yhteydessä! 
 
Anna-Kaisa Hakkarainen, Pilvi-Elina Kupias & ilmastoyksikkö 
 
 
Lue lisää ELY-keskusten ilmastotyöstä:  
 
Keski-Suomi - ELY-keskukset ilmastotoimijoina - ELY-keskus 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?