85 kertaa asiaa keskisuomalaisille


Julkisen organisaation velvollisuus on viestiä toiminnastaan. Mutta se on myös mahdollisuus, onhan tekemisen tarkoituksena toimia ihmisten ja alueen parhaaksi. On siis syytäkin kertoa siitä, mitä me teemme ja miksi. Vuonna 2023 julkaisimme 85 alueellista tiedotetta ja sen päälle vielä jokusia valtakunnallisia. Tämä blogi kertoo siitä, mitä ne pitivät sisällään  ja lopussa siitäkin, miten ne syntyivät.   

Tiedotteemme ovat kaikkien luettavissa sekä tilattavissa omaan sähköpostiin STT-infon uutishuoneen kautta. Tässä kurkistetaan vain osaan tiedotteistamme – meidän tai median mielestä mielenkiintoisimpiin tai tärkeimpiin.

Vuoden alussa paikkailtiin reikiintyneitä teitä sekä kerrattiin rahoitus- ja luonnonsuojelukohteita

Edestakaisin nollan molemmin puolin sahannut säätila aiheutti paljon ongelmia pääteillä. Asfalttiin ilmestyi reikiä, jotka vaaransivat niin ajoturvallisuutta kuin ajoneuvojakin. Urakoitsijoillamme oli vaikeuksia ehtiä paikkaustoimiin kaikkialle samanaikaisesti, mutta kovalla työllä ja väliaikaisilla nopeusrajoitusten pudottamisilla pahimmasta päästiin yli.

Tienpintojen märkyys ja lämpötilan vaihtelu aiheuttavat nyt runsaasti päällystevaurioita  (10.2.2023)
Päällysteiden paikkaustyöt jatkuvat Keski-Suomessa (17.2.2023)

Kerroimme myös, että ELY-keskuksen ja Leader-ryhmien kautta oli myönnetty Keski-Suomen maaseudun kehittämiseen 70 miljoonaa euroa vuosina 2014–2022. Rahoituskauden pääpainoa avasi maaseutuyksikön päällikkö Pertti Ruuska:

– Keski-Suomessa maaseuturahoituksen painopisteitä päättyneellä kaudella olivat uudistuva yrittäjyys, monimuotoinen maaseutuasuminen, metsien monipuolinen käyttö ja maatalouden kilpailukyvyn kehittäminen.

Keski-Suomen maaseutua kehitettiin 70 miljoonalla eurolla vuosina 2014-2022 (10.2.2023)

Keski-Suomen ELY-keskus on merkittävä alueen luonnon monimuotoisuuden edistäjä. Toimenpiteidemme kautta on vuosien saatossa saatu suojeltavaksi tuhansia hehtaareja arvokkaita luontotyyppejä.

Päijänteellä sijaitsevat Verkkosaaret ovat yksi vuonna 2022 suojelluista kohteista. Kuva: Marjo Kuisma
 
Vuonna 2022 Keski-Suomessa suojeltiin vapaaehtoisen METSO-ohjelman avulla noin 270 hehtaaria luonnonsuojelullisesti arvokkaita metsäalueita. Helmi-elinympäristöohjelman avulla suojeltiin noin 190 hehtaaria pääosin suoalueita, jotka kuuluvat Keski-Suomen maakuntakaavan suojeluvaraus- ja soidensuojelun täydennysehdotuksen rajauksiin. Lisäksi suojeltiin 90 hehtaaria Natura 2000 -verkoston kohteita.

Keski-Suomeen 550 hehtaaria uusia suojelualueita vuonna 2022 (16.2.2023)
Helmi-ohjelma tuonut jo paljon hyvää Keski-Suomen luonnolle (29.3.2023)

Maanteillä tapahtui, vaikka rahoitus oli kireää 

Keski-Suomen ELY-keskuksesta lähtee kappalemäärissä mitattuna eniten liikenneaiheisia tiedotteita. Ne myös ylittävät ehkä kaikkein helpoimmin uutiskynnyksen, koska liikenne ja liikenneinfrastruktuuri kaikkia koskettavana asiana kiinnostaa ja puhututtaa aina. Haasteena on ollut se, että esimerkiksi korjauskohteita olisi paljon enemmän kuin rahoituksen puolesta voidaan toteuttaa. Mutta siitä huolimatta maanteillä tapahtui, kuten huhtikuussa kerroimme.

Haasteista huolimatta maanteillä tapahtuu (11.4.2023)

Kesäajan päällystystöistä tiedottaminen on jokakeväinen vakioaihe. Painopiste päällystämisessä oli vuonna 2023 vilkkaasti liikennöidyllä päätieverkolla. Päätieverkon kunto saatiinkin kesän päällystysohjelmalla pidettyä tavoitekunnossa.

Päällystystyöt alkavat Keski-Suomessa (29.5.2023)

Silta- ja päällystyskohteiden sekä pienempien tiehankkeiden lisäksi ELY-keskus panostaa kestävän liikkumisen edistämiseen osana strategista painopistealuettaan. Tästä aiheesta halusimme tulla ulos valtakunnallisella pyöräilyviikolla.

Keski-Suomen ELY-keskus edistää kestävää liikkumista rakentamalla ja kunnossapitämällä jalankulku- ja pyöräilyväyliä (3.5.2023)

Avustushakuja, yleisiä kehitysnäkymiä ja työllisyyskatsauksia

ELY-keskuksissa avautui 17.10.2023 useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa oli avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Lisäksi kerroimme, että rakennusperinnön avustushakemuksia vuoden 2022 osalta saatiin yhteensä 37 kappaletta, joista myönteisen päätöksen sai 21 hakemusta. Maatilojen investointitukia haettiin sen sijaan suhteessa varsin maltillisesti Keski-Suomessa.

Avustushakuja auki ELY-keskuksissa (17.10.2023)
Rakennusperinnön hoitoon jaettiin avustuksia Keski-Suomen ELY-keskuksen toimesta (7.7.2023)
Maatilojen investointitukia haettu maltillisesti Keski-Suomessa (25.8.2023)

ELY-keskuksen E-vastuualueen toimintaan kuuluvat olennaisesti talouden suhdanteiden ennakointi sekä työllisyydenhoitoon liittyvät asiat. Viimeiset vuodet – kuten kaikki tiedämme – ovat olleet näiden molempien kokonaisuuksien suhteen vähintäänkin haasteellisia. Ennakointi on tärkeää, jotta esimerkiksi työllisyyden hoidon suhteen voidaan suunnitella ja toteuttaa täsmällisiä toimenpiteitä harkitusti. Tällaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ammatillisten työvoimakoulutusten järjestäminen työvoimapulasta kärsiville aloille.

Asiantuntijat ovat pitkään korostaneet tki-toiminnan merkittävyyttä myös pk-yritysten toiminnassa. Pk-barometrin mukaan 13 % maakunnan yrityksistä on arvioinut lisäävänsä T&K-toimintaa tänä vuonna; enemmistöllä T&K-menojen osuus jää alle kolmeen prosenttiin liikevaihdosta.

– Etenkin alihankintaketjuissa oleville pk-sektorin yrityksille oman tki-toiminnan lisääminen toisi lisäarvoa ja vakautta muuttuviin suhdanteisiin, johtava asiantuntija Päivi Hamarus korosti vuoden jälkimmäisessä Alueelliset kehitysnäkymät -raportin tiedotteessamme.

Yksi ELY-keskuksen säännöllisesti toistuva tiedote koskee alueellista työllisyyskatsausta, jonka jokainen ELY-keskus alueellaan laatii kuukausittain. Työllisyyskatsaus kertoo aina edellisen kuukauden tilanteen, ja sen perusteella on melko vaivatonta todeta se, miten työllisyystilanne on kehittynyt esimerkiksi eri aloilla tai eri ikäryhmissä vuoden takaiseen verrattuna.

Alueelliset kehitysnäkymät Keski-Suomessa: turbulenssit kieputtelevat (23.11.2023)
Keski-Suomi varovaisen toiveikas Työvoimabarometrissa (30.11.2023)
Työttömyys marraskuussa 12,0 prosenttia (22.12.2023)

Miten Keski-Suomen ELY-keskuksen tiedotteet syntyvät?


On oikeastaan kaksi pääsyytä ja kaksi päätapaa.

Ensimmäinen syy on jo alussa mainittu julkisen organisaation velvollisuus viestiä toiminnastaan. Meillä on tiettyjä säännöllisesti toistuvia aihekokonaisuuksia, joista tiedotamme automaattisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi juuri kesän päällystystyöt ja kuukausittaiset työllisyyskatsaukset. Toisena syynä on se, että valistuneesti arvelemme tiettyjen asioiden kiinnostavan mediaa, koska niillä on merkitystä joko laajoille tai rajatuille kansalaispiireille.

Tiedotteet syntyvät aina yhteistyönä talomme asiantuntijoiden ja viestinnän kanssa. Joskus viestintä saa tiedotteen asiantuntijalta enemmän tai vähemmän valmiiksi kirjoitettuna, mutta usein viestintä laatii tiedotteen itsenäisesti asiantuntijalta saamansa asiasisällön tai vinkin perusteella. On sellaisiakin tilanteita, että viestintä huomaa jonkun kiinnostavan sisältöasian tai toiminnan, josta ei ole vielä viestitty ulospäin.

Olipa tiedotteen syntytapa ja sytyke mikä tahansa, aina ennen julkaisua se vielä katsotaan yhdessä asiantuntijan ja viestinnän kesken lähetyskuntoon, jotta mukaan ei jäisi asiavirheitä. Tiedotteen on tarkoitus olla myös mahdollisimman selkeä ja tyhjentävä. Kaikesta huolimatta liitämme tiedotteisiimme aina yhteyshenkilön, jolta voi kysyä lisätietoja ja tarkennuksia.

Tervetuloa seuraamaan tiedotteitamme myös kotisivujemme ja somekanaviemme kautta!

https://www.ely-keskus.fi/ely-keski-suomi

ps. tiedotteet eivät suinkaan ole ainoa tapamme viestiä ulospäin, mutta yhä kuitenkin se tehokkain, jos mittarina käytetään näkyvyyttä perinteisessä mediassa.


Asiakkuuspäällikkö 
(ja vähän viestijäkin)
Santtu Lytsy
Keski-Suomen ELY-keskus


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?