Elinvoiman edistämistä vastuullisesti

Aurinkoisena pakkaspäivänä erään valtion viraston kahvipöydässä virisi vilkas, virkamiesmäisen kiivas keskustelu yritystoiminnan tavoitteista ja tarkoituksesta sekä suhteesta toiminnan ympäristövaikutuksiin. Keskustelun keskeinen kysymys oli, kuinka paljon yrityksellä on vapautta valita vastuullisuus voiton tavoittelun sijaan.  Kiistatonta oli, että osakeyhtiön ensisijaisena tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Yhtä lailla kiistatonta on se, että yhtiön on toiminnassaan otettava huomioon toiminnan ympäristövaikutukset ja rajoitettava toimintansa päästöt ympäristöön mahdollisimman vähäisiksi. Mutta riittääkö se, että yritys huomioi ympäristölainsäädännön asettamat minimivaatimukset eikä hupuloi yrityksen varoja yhtään sen enempää, vaikka pienellä lisäpanostuksella voitaisiin vaikuttaa merkittävästi yrityksen toiminnasta aiheutuviin päästöihin? 
 
Jäin pohtimaan, että oikeastaanhan kyse ei pitäisi olla joko-tai asetelmasta, vaan ennemminkin sekä-että. Parasta olisi, että yrityksen toiminta, joka rakentuu vastuullisuuden ja kestävän kehityksen varaan ja olisi ympäristövaikutuksiltaan haitattominta, tuottaisi myös suurinta voittoa. Vastuullisuus ja ympäristövaikutusten minimoiminen olisivat arvoja, jotka tuottaisivat myös taloudellista hyvää yritykselle.

Vastuullisuus on nimittäin trendikästä. Ilahdutti kovin, kun Keski-Suomen yrittäjäjuhlassa reilu viikko sitten useita palkittuja yrityksiä yhdisti vahva vastuullisuuden teema.

Vastuullisuus vahvistaa elinvoimaa. Sitä elinvoimaa ELY-keskus on osaltaan edistämässä. Edistämme yrittäjyyttä ja elinkeinotoimintaa, mutta yhtä lailla ja samaan aikaan edistämme myös ympäristölainsäädännössä asetettujen tavoitteiden toteuttamista. Elinvoima on nimittäin myös luonnon ja ympäristön elinkykyä ja elinvoimaisuutta. Ympäristölainsäädännön tavoitteena ei ole yritystoiminnan hankaloittaminen tai jarruttaminen. Tavoitteena on, että meillä olisi nyt ja tulevaisuudessa sekä elinvoimaista, vastuullista yrittäjyyttä, että elinkykyinen, monimuotoinen ympäristö. Eihän tämä nyt mahdottomalta tavoitteelta kuulosta?

Mites sitten ne kahvipöydän kähinät? Täällä sitä ollaan saman pöydän ääressä, elinvoimaa edistämässä. Kupissa vastuullisesti tuotettua kahvia, suupielessä aurinkovoiman avulla tuotetun paikallisen pullan rippeet ja keskustelussa toimintaamme ohjaavan strategian loppukiri. 

Tänäkin vuonna toteutamme strategiaa pyrkimällä lisäämään alueen elinvoimaa. Se elinvoima lisääntyy muun muassa ympäristön tilaa parantamalla ja tukemalla yritysten toimintaa, yhdessä ja yksissä tuumin.


Sohvi Hälikkä
Ympäristöyksikön päällikkö

  


Kirjoitus on esimmäisen kerran julkaistu 6.2.2023 Keskisuomalaisen Yritykset ja työelämä sivulla Vierailija osiossa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

Mikä juuri sinua innostaa?