Ilmastonmuutoksen ABC

Ilmastonmuutos alkaa ilmiönä olla jo kaikille enemmän tai vähemmän tuttu. Epävarmuuksia kuitenkin nousee pintaan, kun pitäisi puhua tai kirjoittaa ilmastonmuutoksesta vakuuttavasti. Luotettavan tiedon äärelle voi olla joskus hankala löytää. Alla siis muutamia vinkkejä.Mistä etsiä tietoa? 


Kattavasti suomenkielistä perustietoa ilmastonmuutoksesta tarjoaa ilmasto-opas. Perustiedon lisäksi sivustolla on laajasti informaatiota ilmastonmuutoksen hillinnästä ja sopeutumisesta sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista ihmisiin ja yhteisöihin. Ilmasto-opas opastaa myös kestävämpien valintojen äärelle. 

Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma ja sen ratkaisemiseksi täytyy löytyä maailmanlaajuisia ratkaisuja. Yksilön on turha kantaa harteillaan kaikkia maailman murheita, mutta on hyvä tunnistaa oma vaikuttavuutensa. Kun yhä useampi tekee arjessa kestäviä valintoja, hyvät seuraukset kertaantuvat. Jokaisen arki on erilaista, ja Sitran 100 fiksua arjen tekoa listasta löytyy varmasti jokaisen arkeen sopivia ilmastotekoja. 

Tieteellistä tietoa löytyy helposti IPCC:n raporteista. Kiireisille lukijoille on koostettu eri pituisia tiivistelmiä. Tähän saakka julkaistut raportit ja niiden tiivistelmät löydät IPCC:n verkkosivuilta. Uusin tieto on 6. arviointiraportissa. Ajankohtaista


Media seuraa ilmastonmuutosta yhä tarkkaavaisemmin, joten ilmastonmuutosuutisia voi seurata perinteisistä medioista ja uutiskanavista. Englanninkielistä laadukasta uutisointia löytää esimerkiksi Inside Climate News -julkaisusta tai The Guardianin Climate crisis osiosta. EU:n ajankohtaisia uutisia taas voi seurata täältä.

Kuunneltavaa


Jos lukemisen sijaan kaipaa kuunneltavaa, on ilmastoaiheisia podcasteja tarjolla monia. Helppoja kuunneltavia ovat ainakin seuraavat:

YLE:n Ilmasto on peto podcast
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50822623

Ikioma ilmastokriisimme – tarinoita muuttuvasta Suomesta
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50933527

Tiedetrippi: Taistelu ilmastosta – toinen näytös
https://areena.yle.fi/podcastit/1-62028785

Pieleen mennyt historia: Kuka keksi poltaa kivihiiltä?
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50680465

Pieleen mennyt historia: Öljy - ihmiskunnan likaisin synti
https://areena.yle.fi/podcastit/1-50733225Ilmastonmuutos- ja kiertotalousasiantuntija
Emma Thitz
Keski-Suomen ELY-keskus

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiedotteiden kertomaa: Keski-Suomen ELY-keskus teki ja toimi vuonna 2022

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Päällystystöiden painopisteet Keski-Suomessa