Uudet työpaikat vihreää siirtymää edistämään 


Suomen talousennusteet povaavat hyvää: maan tilanne näyttää jopa odotettua paremmalta. Yritysten investointihalukkuus on suurta, raaka-aineiden kysyntä kovaa ja vienti vetää. Kasvavat yritykset rekrytoivat ja työllisyysastekin on jo yli 72 prosenttia. Onko kasvu kestävää vai onko kyseessä vain lyhyt kasvupyrähdys? Kuinka vauhditamme meneillään olevaa vihreää siirtymää, siirtymää kohti vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta, luomme kasvaville tulevaisuuden aloille uusia työpaikkoja, löydämme niihin tekijöitä ja toisaalta varmistamme oikeudenmukaisuuden kaikille tässä alati nopeutuvassa prosessissa?Keski-Suomessa hyvät näkymät


Keski-Suomessa mennä porskutellaan varsin mukavissa tunnelmissa; hyvät uutiset ovat seuranneet toinen toistaan. Useat yritykset ovat koronan aikana panostaneet toimintansa pitkäjänteiseen kehittämiseen. Kasvun myötä myös teollisuuskiinteistöjä on noussut vauhdilla. Esimerkkejä on useita: Äänekoskella MetsäFibren ja japanilaisen Itochun puukuitupohjaisen tekstiilituotannon koetehdas on käynnistynyt. Myös Spinnova, tuo puusellusta sekä tekstiili-, nahka- ja jopa ruokajätteestä uusiutuvia tekstiilejä valmistava, vastikään pörssiinkin listautunut yritys rakentaa kumppaneineen Woodspin-kuitutehdasta Jyväskylään. Spinnovan maailmanvaltaus etenee jo nyt hengästyttävää tahtia. Yhteistyöuutiset globaalibrändien, muun muassa Marimekon, Bergansin, Eccon, Adidaksen ja The North Facen kanssa lupaavat hyvää.

Vahvan osaamisen ja TKI-toiminnan tuotoksina puu jalostuu uusiksi tulevaisuuden biotuotteiksi, jo mainittujen uusiutuvien tekstiilien lisäksi myös paljon muuksi. Maakunnan bio- ja kiertotalousekosysteemi vahvistuu entisestään. Vihreä siirtymä etenee hienosti.

Keski-Suomeen on muotoutumassa myös vihreän siirtymän edellyttämä vahva IT- ja kyberturvallisuuskeskittymä, kiitos alan yritysten, mutta myös korkeakoulujemme osaamisen ja erityisesti juuri käynnistyneen DI-koulutuksen, joita ilman esimerkiksi teknologia- ja konsulttijätti Accenturen ja IT-alan suuryhtiö Solitan sijoittumiset Jyväskylään tuskin olisivat toteutuneet.

Huolta osaavan työvoiman saatavuudesta


Eväät kestävään kasvuun ja kansainväliseen viennin lisäämiseen ovat maakunnassa nyt olemassa. Positiivisia näkymiä heikentää kuitenkin samanaikaisesti huoli osaavan työvoiman saatavuudesta ja pitkäaikaistyöttömien määrän kasvusta. Puhutaan myös rakenteellisesta työttömyydestä ja kohtaanto-ongelmasta: työntekijöitä olisi kyllä tarjolla, mutta ei niille aloille, joilla kysyntää olisi. Monet perinteiset teollisuuden alat yskivät ja uusia työpaikkoja syntyy nyt vauhdilla vihreää siirtymää tukeville aloille, uusiutuvaan energiaan, vähähiilisyyteen, IT- sekä palvelualoille.

Kuinka saamme työttömät työnhakijamme ja vastavalmistuneet työllistymään? Millaisin keinoin taklaamme kohtaanto-haasteemme? Kuinka houkuttelemme tänne tarvitsemiamme osaajia, myös ulkomailta, tietäen, että samanaikaisesti globaali kilpailu osaajista kiihtyy?

Kaikki keinot käyttöön


Kaikki keinot on käytettävä. Jo nyt on tarjolla oppilaitosten järjestämän tutkintotavoitteisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutusten lisäksi lukuisia erilaisia mahdollisuuksia lyhytkestoisempiin uudelleen- tai täydennyskoulutuksiin. Työnantajat ovat löytäneet myös ELYjen ja TE-toimistojen tarjoamat yhteishankintakoulutukset, joista suosituimman, rekrykoulutuksen avulla yritykset pystyvät kouluttamaan työnhakijoita työntekijöikseen juuri omiin tarpeisiinsa räätälöidysti. Työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseen satsataan, Suomen veto- ja pitovoimaa lisätään monin tavoin ja kansainvälistä rekrytointia sujuvoitetaan, myös Keski-Suomessa.

Näköpiirissä oleva kestävä kasvu ja kansainvälisen kilpailukykymme vahvistuminen ei saa tyssätä osaajien puutteeseen. Metsä Springin ja Spinnovan kaltaisille innovatiivisille maailmanvalloittajille on löydyttävä osaavia tekijöitä. Vihreä siirtymä tulevaisuuden kestävän hyvinvoinnin edellytyksenä, muistetaan se kaikessa.

Johtaja 
Pirkko Melville
Keski-Suomen ELY-keskus


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiedotteiden kertomaa: Keski-Suomen ELY-keskus teki ja toimi vuonna 2022

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Päällystystöiden painopisteet Keski-Suomessa