Harjoitellaan häiriötilanteita – ollaan osaavia tositilanteissa

Harjoittelu on olennainen osa varautumista


Vesihuollon häiriötilanne – se tapahtuu ennalta arvaamatta. Vaikka ennakointia olisi tehty huolella, arvioitu riskit ja etsitty niille hyviä hallintakeinoja, voi epäonninen häiriötilanne silti tapahtua. 

Yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta, jota olen useammankin kerran urani aikana ollut todistamassa, on talousveden mikrobiologinen saastuminen. Kun tilanne on niin sanotusti päällä, ei joudeta etsimään toimintaohjeita, kemikaaleja tai sopivia välineitä, vaan näitä tilanteita varten on pitänyt etukäteen varautua.

Varautuminen pitää sisällään:

  • Ennakolta opiskelua
  • Ohjeiden laatimista
  • Hankintoja
  • Perehdytystä ja
  • Käytännön harjoittelua

Vaikka taustaosaaminen, dokumentaatio, materiaalihankinnat ja perehdytyskin ovat usein kunnossa, ei aina voida paukuttaa henkseleitä suunnitelmallisella ja säännöllisellä harjoittelulla. Harjoittelu on kuitenkin olennainen osa kyvykkyyttä, jolla vesihuoltolaitos kohtaa häiriötilanteen. Kun tilannetta on normaalioloissa etukäteen harjoiteltu, on itse tilanteessa todella paljon helpompi ja nopeampi toimia. Harjoittelemalla voidaan havaita virheitä ohjeistuksessa tai jopa niiden puuttuminen kokonaan. Voidaan huomata, että vaikka kaksi vesihuoltolaitoksen varsinaista hoitajaa osaavatkin homman, ei päivystäjä näitä tehtäviä osaakaan. Kenties harjoituksessa käy ilmi, että laitteisto ei toimi, tai kemikaalin saatavuudessa on ongelmia.

"Harjoittelemalla voidaan havaita virheitä ohjeistuksessa tai jopa niiden puuttuminen kokonaan.

Harjoittelemalla saatetaan myös huomata omia vahvuuksia ja hyviä toimintatapoja, joita voisi jakaa esimerkiksi naapurikuntien tai muiden pienten vesilaitosten käyttöön. Varmaa on joka tapauksessa se, että harjoittelu pitää yllä ammattitaitoa ja on hyvä kertauskurssi sellaisiin tilanteisiin, joita ei ihan viikoittain tai vuosittain tapahdu. Kun mukaan kutsutaan vesihuollosta vastaavia viranomaisia, saavutetaan vielä jotain sellaista, mitä ei muuten muodostu: nimittäin viranomaiset ja laitoksen henkilökunta tulevat tutuiksi. Tämä vahvistaa luottamusta ja palvelee myös häiriötilanteiden sattuessa kohdalle. Kun olemme ennestään tuttuja, on huomattavasti helpompi hoitaa niitä vaikeita ja ikävämpiäkin asioista kuin etäisten, kasvottomien viranomaisten kanssa.



Kloorausharjoittelua Kyyjärven kunnan vesihuoltolaitoksella elokuussa.


Viranomainen voi vaikka ei ole pakko



Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöterveys on jo pitkään järjestänyt desinfiointiharjoituksia alueensa vesihuoltotoimijoiden kanssa. Kokemukset harjoituksista ovat olleet niin hyviä, että niitä on aina tullut jatkettua, vaikka ne vaativat ponnistelua terveydensuojeluviranomaiselta, jonka velvollisuus ei ole järjestää tämäntyyppistä harjoittelua. Erityisen hienoksi harjoituksen tekee mielestäni se, että tässä tulee tunne, että tehdään jotain sellaista, jota ei ole pakko, mutta tehdään koska nähdään mahdollisuus auttaa ja edistää alueen vesihuoltotoimijoiden erityistilanteisiin varautumista.

– Tämä on tehokas tapa edistää helpolla ja nopealla tavalla häiriötilanteissa toimimista. Oheishyötynä tulee testattua kuinka kemikaalin hankinta toimi ja kuinka hyvin laitteisto toimii, johtava ympäristöterveystarkastaja Janne Litmanen totesi minulle.

 

 Ammattitaitoa pienellä kunnallisella laitoksella



Pääsin loppukesästä osallistumaan Kyyjärven kunnan vesihuoltolaitoksen talousveden desinfioinnin käytännön harjoitteluun. Edellisestä kerrasta olikin jo vierähtänyt aikaa, joten itsellenikin pieni kertaus teki terää. Varsinkin, kun tällä kertaa vesihuoltolaitoksen henkilöstö teki harjoituksesta suorastaan näytöksen. Rautaiset ammattilaiset olivat valmistautuneet harjoitukseen erinomaisesti. Laskutoimitukset oli osattu tehdä ja laimennosliuokset laimentaa. Oikeat annostelut osattiin tehdä veden virtaamaan sopivaksi, työturvallisuudesta oli huolehdittu, ja klooripitoisuuden kenttämittarin käyttö onnistui vaivattomasti. Näin tietysti pitää ollakin.

Täytyy kuitenkin sanoa, että aina ja kaikkialla nämä asiat ei valitettavasti onnistu yhtä sujuvasti. Ja kyllä Kyyjärvelläkin oli jouduttu ihan tosissaan miettimään, että kloorilaskut oli saatu täsmäämään. Laitoksen henkilöstöllä oli virinnyt jo jatkoideakin toiminnan parantamiseksi. Mallilaskut laitetaan jatkossa ottamon seinälle selkeässä ja yksinkertaisessa muodossa, jotta laimennosliuosten teko ja annostelu onnistuu sellaiseltakin, joka harvemmin joutuu asian kanssa tekemisiin. Lisäksi ideoitiin koulutuksen järjestämistä päivystävälle henkilökunnalle.

"Ammattitaitoinen ja sitoutunut hennkilökunta on timanttia.


En voi kuin ihastella ja hämmästellä ammattitaitoista henkilökuntaa. Heiltä onnistuu vesihuoltolaitoksen perusylläpito, mutta myös häiriötilanteessa toimiminen. Samat työntekijät vastaavat kunnassa esim. vuokrakiinteistöjen kiinteistönhuollosta, jätevedenpuhdistamon toiminnasta ja talousveden tuotannosta ja jakelusta. Nämä työntekijät taipuvat kenttämittareilla tehtävästä pikkutarkasta laboratoriotyöstä maansiirtokoneiden puikkoihin ja moneen muuhun tehtävään siltä väliltä. Muistetaan arvostaa näitä monitaitureita, jotka tekevät meille kaikille niin elintärkeää juomavettä. Ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilökunta on timanttia.



Viranomaisyhteistyön ei tarvitse olla ryppyotsaista tuumaavat Kyyjärven kunnan vesihuoltolaitoksen vastaava vesilaitoksen hoitaja Jyrki Noponen, Pohjoisen Keski-Suomen ympäristöterveyden johtava ympäristöterveystarkastaja Janne Litmanen ja Keski-Suomen ELYn vesitalousasiantuntija Piia Kepanen desinfiointiharjoituksessa Kyyjärvellä.


Yhteinen ympäristö


Yksi mieleenpainuva kohtaaminen päivään vielä sisältyi. Menomatkalla, hyvin lähellä vedenottamoa vastaani jolkutteli hirvi. Nätisti vasenta kaistaa se kolisteli menemään, ohitti autoni ja jatkoi risteyksestä vain vähän vauhtiaan kiihdyttäen kohti läheistä maa-ainesten ottopaikkaa. Hämmennyin tilanteesta sen verran, että en hoksannut tätä kohtaamista ikuistaa, mutta mieleenpainuva kohtaaminen se kyllä oli. Se muistutti konkreettisesti siitä, että ympäristö on meille kaikille yhteinen. Luonnossa elää eläimiä, jotka eivät piittaa siitä, mitä milläkin maa-alueella tapahtuu. Niille kaikki alueet ovat niiden omia elinympäristöjä. Onneksi kyseisellä vedenottamolla oli oikeaoppisesti korkeat verkkoaidat vedenottokaivojen ympärillä, jotta tämä veijari kavereineen ei pääse saastuttamaan raakavesiä.


Vesitalousasiantuntija
Piia Kepanen
Keski-Suomen ELY-keskus


Kommentit

  1. Mielenkiintoinen kirjoitus! Meillä on mökillä ollut yleisestiottaen hieman ongelmia tuon veden kanssa. Se kuitenkin aiotaan korjata vedensuodattimen avulla. Tuo on sitten suurempi homma, jos ongelma on vesilaitoksessa.

    VastaaPoista
  2. Minusta tuntuu, että meillä on talousvedessä jotain vikaa. Asumme toki myös melko haja-asutusalueella. Itse olen suunnitellut, että hankimme myös jonkinlaisen vedensuodattimen, se näköjään olikin tuolla mainittu aiemmin. Veikkaan, että sen avulla voisi tilanne parantua.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Uusi tieliikennelaki alkaa näkyä konkreettisesti myös Keski-Suomessa

ELY-keskus valvoo, kun maaperää pitää puhdistaa