Mikä ihmeen ELY-keskus?


Silloin kun asiat toimivat, niitä ei huomaa, ne ovat itsestään selvyys. Sitten kun joku paikka pettää, huomio kiinnittyy siihen ja usein kritiikin kärki osuu toimijoihin. Näin se on kotonakin. Siistiä kotia tai pestyjä ikkunoita tuskin kukaan huomaa, mutta heti kun homma pettää, työn merkitys tajutaan.

Kukapa ei olisi ajellut tänä kesänä maanteillä, soudellut vesillä tai laskenut raikasta vettä hanasta lasiin janon taltuttamiseksi? Oletko tullut ajatelleeksi, että nämä arkiset asiat liittyvät ELY-keskuksessa tehtävään työhön?

ELY-keskus tekee asioita, jotka liittyvät jokaisen ihmisen elämään

Mainitut arjen askareet ovat pieni esimerkkiotos asioista, jotka liittyvät Keski-Suomen ELY-keskuksen tehtäviin. ELY-keskus tekee asioita, jotka liittyvät elinkeinoelämään, liikenteeseen ja ympäristöön. Vuosittain ELY-keskuksen kautta maakuntaan kanavoituu noin 200 miljoonaa euroa.ELY tukee alueensa elinkeinoelämän ja maaseudun toiminnan edellytyksiä. Yritykset voivat hyödyntää ELYn kautta koulutuspalveluita ja rahoitusta toimintansa kehittämiseen. ELY tekee yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa osaamisen kehittämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi.


ELY-keskus huolehtii tiestön kunnosta alueensa maanteillä. Kesällä näemme asfalttikoneita päällystämässä teitä tai tekemässä kelirikkokorjauksia sorateillä. ELY huolehti osaltaan siitä, että ihmiset ja tavarat pääsevät liikkumaan sujuvasti ja turvallisesti paikasta toiseen. Tähän liittyy mm. uusien teiden suunnittelu ja rakentaminen sekä joukkoliikenteen järjestäminen.

ELY-keskus seuraa alueensa ympäristön tilaa. Tähän liittyvät vaikkapa toimenpiteet pohjavesien ja pintavesien hyvän tilan saavuttamiseksi ja turvaamiseksi. Entä oletko kuullut Metso-ohjelmasta, joka on vapaaehtoinen metsien suojeluohjelma? Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen on myös yksi ELY-keskuksen tehtävä.Joku aika sitten Prisman parkkipaikalla tehtiin katugallup, jossa ihmisiltä kysyttiin, mitä ELY-keskus tekee. Harva tiesi. Niin varmaan nytkin. Samoin harva yksityinen ihminen on asioinut ELY-keskuksessa.

On asioita, jotka huomaa vasta kun ne on pois

Monen julkisen toimijan toiminta on tällaista taustalla olevaa työtä, jota ei aina tule huomatuksi, vaikka se on elintärkeää työtä ja vaikuttaa – voi sanoa – ihan jokaisen ihmisten arkeen. Näin tulee varmasti jatkossakin olemaan. Parhaillaan valmisteltavassa maakuntauudistuksessa nämä tehtävät säilyvät ja iso osa niistä siirtyy maakuntiin.

Katso lisää:
www.ely-keskus.fi

www.ymparisto.fi

Erikoissuunnittelija
Päivi Hamarus
Keski-Suomen ELY-keskus


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiedotteiden kertomaa: Keski-Suomen ELY-keskus teki ja toimi vuonna 2022

Päällystystöiden painopisteet Keski-Suomessa

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty