Kun virkamiehenä on graafikko

Visualisointi ELY-keskuksessa on joskus haastavaa, koska kuvitukset on pidettävä neutraaleina ja hyvän virkamiestavan mukaisina. Lisäksi kuvitusten tulee sopia ELYn ulkoiseen imagoon.

Myös värejä on käytettävä joissakin tapauksissa talon värien mukaan. Hyvä grafiikka tukee konsernin muuta ulkoista ilmettä.

Kuvittaminen ei tule katoamaan informaatiokeskeisestä yhteiskunnasta. Sen sijaan kuvittamisen määrä kasvaa ja tulee myös vahvistamaan suuntaa kansainväliseen yhtenäiseen kommunikointiin.

Sanomaa kuvataiteen keinoin

Kuvataiteen lajina kuvituksen tarkoituksena on tuottaa kirjalliseen teokseen koristavia piirroksia, havainnollistavia kuvia, maalauksia, grafiikkaa tai valokuvia. Kuvituksen tavoite on siis havainnollistaa, elävöittää, koristaa tarinaa tai kertoa informaatiota. Kuvituksella ja visualisoinnilla voidaan esittää ei-todellisia, monimutkaisia tai vaikeasti kuvattavia kohteita.

Joskus hyvä kuva vastaa tuhatta sanaa. Kuvan viesti tavoittaa vastaanottajan paremmin, koska sanallinen viesti vaatii vastaanottajalta enemmän aikaa vievää aktiivisuutta. Myöskään kielitaitoa ei vaadita kuvan ymmärtämiseen. Kuvan sisällön voi ymmärtää sekunneissa. Kuva voi myös sisältää useita merkityksiä ja tasoja. Parhaiten viestin saa perille, jos kuva ja teksti tukevat toisiaan. Hyvällä kuvalla on vastaanottajaan suuri vaikutus.

Tekniikoita tilanteen mukaan 

Kuvan toteutukseen on valittavana useita tekniikoita. Piirrokset ja käsintehdyt kuvat luovat aivan erilaisen tunnelman kuin valokuva. Käsintehty tekniikka voi olla piirros, maalaus, sekatekniikka tai taidegrafiikka. Valokuva toimii hyvin, jos esiteltävänä on kovaa faktaa tai henkilöitä. Tietokonegrafiikalla voidaan tehdä monipuolisia kuvituksia, jonka mahdollistavat toisistaan eroavat ohjelmat. Digitaalinen maalaaminen ja piirtäminen ovat nopeuttaneet ja monipuolistaneet kuvituksen tuotantotekniikoita.Hyvä kuvittaja tuntee kohteensa. Tulevasta kuvituksen kohteesta on hyvä selvittää mahdollisimman moni asia. Hyvän taustatyön tekeminen auttaa itse kuvituksen teossa. Joskus taustoja tutkiessa menee enemmän aikaa kuin itse kuvituksessa.
Viestintäasiantuntija
Jan Lustig
Keski-Suomen ELY-keskusTylsä virkamiesraporttiko?

Infograafit ovat nousseet esille monessa mediassa. Infograafi syntyy tiedon ja kuvituksen yhdistelmällä. Infograafi onkin tiedon visualisointia. Infograafit ovat oiva tapa yhdistää tietoa, numeraalisia arvoja ja kuvia.

Sarjakuva on sarja peräkkäin aseteltuja kuvia jotka muodostavat yhtenäisen tarinan. Tarinan jossa teksti on yhdistetty kuvaan. Sarjakuvalla voi esittää pitkänkin tarinan vähemmällä tekstimassalla. Tekstitönkin sarjakuva on helppo ymmärtää, koska jokainen kuva vie tarinaa eteenpäin.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiedotteiden kertomaa: Keski-Suomen ELY-keskus teki ja toimi vuonna 2022

Päällystystöiden painopisteet Keski-Suomessa

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty