Tartu luomuun!

Luomutuotteiden myynti on huimassa kasvussa. Luomutuotannon kannattavuus on myös tavanomaista tuotantoa parempi, koska luomussa on pienemmät tuotantokustannukset ja suuremmat tulot. Miksi et siis tarttuisi luomuun?!

Ruokapöytään tarjotaan aikaisempaa vuosia runsaammin myös luomutuotteita. Niillä meneekin Suomessa nyt lujaa, sillä myynti on huimassa 14 % kasvussa ja kasvaa edelleen. Mutta mistä saadaan lisää luomutuotteita kuluttajille, sillä kysyntä on monen tuotteen kohdalla suurempaa kuin tarjonta (esimerkiksi porkkana, tomaatti ja kananmunat)?
  

Luomu kannattaa kokonaistaloudellisesti
Luomutuotannon kannattavuus on noussut viime vuosina selvästi paremmaksi kuin tavanomaisen maataloustuotannon. Esimerkiksi luomumaidontuotannossa omalle työlle ja pääomalle saatava korvaus on jopa kolminkertainen tavanomaiseen verrattuna. Luomutilojen paremman kannattavuuden taustalla ovat heikompia satoja kompensoivat korkeammat tuotehinnat, luomutuet, suurempi tilakoko ja alhaisemmat tuotantokustannukset.
 
Luomuviljely on myös viime vuodet kulkenut vastavirtaan perinteiseen maatalouteen verrattuna. Tilamäärä on kasvanut, ja peltoala nousi vuonna 2017 uuteen ennätykseen, 264 000 hehtaariin.


Minustako luomuviljelijä?
Viljelijät ovat luomuketjun timanttinen ydin, koska he tuottavat sen laadukkaan luomuraaka-aineen, josta voidaan valmistaa erinomaisia luomutuotteita. Luomu tarjoaakin laajan valikoiman eri tuotantosuuntia, joihin voi tarttua. Luomua voi tuottaa esimerkiksi kasvituotannossa, kotieläintuotannossa, jalostuksessa, metsien keruutuotteissa ja kasvihuoneissa.

Luomu tarjoaa mahdollisuuden kehittyä ja oppia uutta sekä parantaa yhteistyötä toimijoiden välillä. Jos haluat paneutua maan kasvukunnon parantamiseen, torjunta-aineiden vähentämiseen ja eläinten hyvinvointiin, luomu voisi olla sinua kiinnostava vaihtoehto.

 
Jos vastauksesi olivat myönteisiä, luomuvalvonta ja -sitoumukset ovat sinua varten. Tulevana keväänä 2018 on vielä mahdollisuus hakea luomusitoumusta, jonka jälkeen on oletettavaa, että uusia sitoumuksia ei enää tehdä. Luomuvalvontaan on mahdollisuus ilmoittautua jatkossakin, mutta ilman luomukorvausta.

Lisätietoja saat oman ELY-keskuksesi luomuvastaavalta.
 
 
(Kuvat: Peltovalvonnan materiaalipankki)
 
Luomuvastaava
Riitta Laitinen
Keski-Suomen ELY-keskus

 
 
 
 

 
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tiedotteiden kertomaa: Keski-Suomen ELY-keskus teki ja toimi vuonna 2022

Rauhoitettujen eläinten hallussapito, myynti ja vaihtaminen on kielletty

Päällystystöiden painopisteet Keski-Suomessa